6 december 2015: De droom van een Afghaan

      Geen reacties op 6 december 2015: De droom van een Afghaan

11057410_532635986895747_7778660533048623173_oLezing- en discussiemiddag over de toekomst van een verscheurd land: wat heeft Europa te bieden?

‘Ik ben tijdens de oorlog geboren en wil niet tijdens diezelfde oorlog sterven’. Shafiqullah Shafiqie Rahamanzai weigert zich neer te leggen bij een blijvende stammen- en geloofsstrijd. Domheid, extremisme en onzalige zelfverrijking mogen niet zegenvieren. Druk vanuit de NAVO en in het Westen opgeleide Afghanen zijn volgens hem de sleutel tot vrede.
Zijn persoonlijke verhaal en de opvatting van twee deskundigen beloven de basis te leggen voor een geanimeerde gedachtenwisseling over de toekomst van een land dat vele oorlogen kent.

In 1919 erkent de wereld de onafhankelijkheid
van Afghanistan – na drie veroveringsoorlogen door de Britten.
De Russen vielen eind 1979 het land binnen. Ze vetrokken onverrichterzake in 1988. Na een burgeroorlog was er – op hun beurt – een invasie van Amerikanen en bondgenoten in 2001. Aanleiding was 9/11 en de jacht op Osama Bin Laden. Ook de onderdrukkende acties van deTaliban speelden een rol. Nog altijd zijn er in NAVO-verband meer dan 13.000 soldaten uit 40 landen aanwezig. Zij streven het uitroeien van extremisme, fundamentalisme en terrorisme na. Zij propageren de drie D’s: Defense, Democracy en Development. De getraumatiseerde bevolking van Afghanistan droomt ondertussen maar van één ding: rust – zodat de wederopbouw van dit eens moderne land kan beginnen.

Hoe komt het dat deze ongelukkige natie eeuwenlang het toneel is van bloedige schermutselingen, strijd, oorlog? En zijn er vanuit het Westen oplossingen aan te reiken? We hebben deze vragen voorgelegd aan een drietal inleiders.

Shafiqullah Shafiqie Rahamanzai kwam in 1999 op twintigjarige leeftijd als asielzoeker naar Nederland, ging organisatiewetenschap studeren en werd ondernemer/eigenaar van café-restaurant ‘Lokaal Negen’ te Utrecht. Hij zal de middag met een persoonlijk verhaal inleiden en ons vertellen over de droom van hem en zijn landgenoten.

Willem Vogelsang is de adjunct-directeur van het International Institute of Asian Studies in Leiden. In 1978 bezocht hij in het kader van zijn studie voor het eerst Afghanistan. Sinds die tijd is hij vaak terug geweest in dat land, vaak voor langere perioden. Van midden 2008 tot begin 2011 was hij de cultureel adviseur van de Taskforce Uruzgan. Hij schreef meerdere boeken en artikelen over het land en zijn geschiedenis. Hij zal in zijn lezing in Utrecht een korte historische achtergrond schetsen voor het conflict in Afghanistan, en daarbij vooral ingaan op de veel gestelde vraag waarom vreemde mogendheden telkens hun tanden stuk bijten in hun pogingen het land naar hun hand te zetten.

Bette Dam woonde acht jaar in Afghanistan, waar ze onder meer werkte als correspondent voor NRC Handelsblad en de Wereldomroep. In 2009 verscheen haar boek ‘Expeditie Uruzgan, de weg van Hamid Karzai naar het paleis’. Ze werkt nu aan een boek over de taliban.

Zij zullen deze middag het onderwerp vanuit hun expertise belichten, waarna er ruimte is voor vragen en discussie. De sessie zal zo’n twee uur duren.

Toegang: gratis, na afloop vrijwillige bijdrage.
Consumpties voor eigen rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *